İçeriğe geç →

Datça Kıyı Alanları Yönetimi Çalıştayı

13-14 Eylül 2008 tarihleri arasında, Datça’daki Sivil Toplum Kuruluşlarından Datça Çevre ve Turizm Derneği (DAÇEV), Datça Demokrasi Derneği, Mimarlar ve İnşaat Mühendisleri Odalarının Datça İlçe Temsilciliklerinin düzenledikleri Datça Belediyesi ve Datça Kaymakamlığı’nın katkılarıyla gerçekleştirilen  “Datça Kıyı Alanları Yönetimi Çalıştayı”nın en önemli amaçlarından biri Datça Belediye sınırları içerisinde yapılması tasarlanan Marina ve Gemi Yanaşma Yeri Projelerinin bu özel bölgeye kazandıracakları ve kaybettirecekleri değerlerin tüm taraflarca irdelenmesi ve bu konuda yetkin kişi ve kurumlarca Yarımadaya en uygun kıyı yapısını saptamak ve bu projelerin o bölgeye yapılmasını bilimsel tartışmaya açmak idi.

Çalıştay yerel halk, sivil toplum örgütleri, meslek odaları, kamu kurumları, özel sektör ve üniversitelerin katılımıyla gerçekleştirilmiş ve bütünleşik bir yaklaşım için önemli bir örnek olmuştur.

Çalıştaya Özel Çevre Koruma Kurumu Başkanı  Önder KIRAÇ, ODTÜ İnşaat Mühendisliği Bölümü Deniz Mühendisliği Anabilim Dalı Başkanı Prof.Dr. Ayşen ERGİN, ODTÜ İnşaat Mühendisliği Bölümü Deniz Mühendisliği Araştırma Merkezi öğretim üyesi Doç.Dr. Ahmet C.Yalçıner, ODTÜ  Mimarlık Fakültesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü öğretim üyesi Prof.Dr. Numan TUNA, İstanbul Üniversitesi Deniz Bilimleri ve İşletmeciliği Enstitüsü öğretim üyesi Yrd.Doç.Dr. Ahsen Yüksek,  DLH Liman Etüd Proje Dairesi Bşk. Dr.Ülker YETGİN, konuk olarak Muğla Üniversitesi Rektör Yardımcısı Atilla YÜCEL konuşmacı olarak katıldılar.

Oturuma katılan bilim insanları Datça’nın, doğal yapısı, bitki dokusu ve turizm potansiyeli açısından önemi ve yapılması düşünülen liman ve marina ile ilgili sorulara bilimsel açıklık kazandırdılar. Datça’nın Limanlara ihtiyacı olduğunu, ancak bunun yerinin çevreyle uyumlu olmayan, yöre halkının ve uzmanların görüşlerinin alınmadan tespit edilmesinin zararlı sonuçları olacağı vurgulandı.

Son yıllardaki kontrolsüz yapılaşmayla, yarımadamızın zengin doğal ve tarihi özelliklerinin, çoğu sahil kentlerinde olduğu gibi yöremizde de tehlikeye girmekte olduğuna dikkat çekildi.

Turizmi cazip kılan denizin giderek kirlenmesine ve denizlerin akciğeri olarak tanımlanan deniz bitki türlerinin (özellikle koruma altındaki posedonia oceanica) yok olma tehlikesine karşı etkin önlemler alınmaması halinde, artan doğa kirliliğinin bölgenin ekolojik yapısına,  bunun doğal sonucu olarak da yöre halkına ve turizme vereceği zararların kaçınılmaz olacağı dile getirildi.

Gelecek nesillerin bu doğal ve tarihi zenginlikten yararlanabilmeleri için, bu yöreyi sevenlerin, elbirliği ile Datça’ya, Datça’nın geleceğine sahip çıkması gerektiğinin altı çizilerek, aksi takdirde gelecek nesillerin bu doğal ve tarihi zenginlikleri kaybedecekleri bilimsel verilerle anlatıldı. 

Çalıştay Sonuç Bildirgesi

Biz Datçalılar;

Üzerinde yaşadığımız coğrafyanın doğal, kültürel ve sosyal mirasının farkında olarak;

Bu topraklarda yaşamış uygarlıkların izlerini takip ederek ve geleneksel sosyal dokunun özelliklerini koruyarak;

Datçalı olmanın aydın olmak, hoşgörülü olmak, yöresi için sorumlu ve çevre için duyarlı olmak olduğunu bilerek;

Doğal ve kültürel değerlerimizin ve karakterimizin gelecek nesillerimize bırakacağımız en büyük miras olduğunun bilinciyle:

Datça’nın

·      Sürdürülebilir gelişmesini,

·      Doğal kaynaklarının akılcı, verimli kullanım ve korunmasını,

·      Kültürel mirasının korunması ve sahiplenilmesini,

·      Yapılması gerekli altyapının estetik, kültürel ve sosyal dokuya en uygun şekilde olmasını,

·      Yapılacak kıyı ve deniz yapılarının kıyının doğal yapısını bozmayacak şekilde tasarlanmasını,

·      Kıyı ve denizlerinin temiz kalmasını,

·      Turizmin yörenin kaynaklarını tüketici değil, yerel halkın refahını destekleyici olmasını sağlamak için,

Özel Çevre Koruma Kurumu, kamu kuruluşları ve bilimsel kuruluşların yürütmüş olduğu ve hazırlayacağı teknik ve bilimsel çalışmaların ışığında;

  • Yerel halk, sivil toplum örgütleri ve ilgili tüm kurumların katılımıyla
  • Bütünleşik biçimde
  • Yasalara saygılı
  • Bilime dayalı

Ülkemizin doğal ve kültürel kaynaklarının akılcı yönetimine örnek olacak “Datça Bütünleşik Kıyı Alanları Yönetimi”nin gerçekleşmesini istiyoruz. Bu yolda tüm yapılaşmalar ve çalışmalar için birlikte, sorumluluklarımızın bilincinde, güvenerek ve inanarak çalışmaya hazırız.

Çalıştay hakkında daha fazla bilgiye linkten ulaşabilirsiniz