İçeriğe geç →

Gebekum Doğa Parkı Çalışmaları

Gebekum, eni 170 - 400 m arasında değişen, Datça ilçe merkezinden yaklaşık 10 km uzaklıkta, yarımadanın Akdeniz kıyısında doğu-batı yönünde uzanan 6 km'lik bir kumul şerididir. 

Gebekum 3. zaman'da (pliosen) ve 4. zaman'da (kuarterner) Akdeniz'in farklı yüksekliklerine bağlı olarak tortullaşmış materyallerden oluşmuş fosil bir kumuldur. 10 metreye kadar yükselen kum tepeciklerinin tabanında pliosen dönemindeki çakıllı akarsu tortulları bulunmaktadır. 

Gebekum'daki bu temel oluşum üzerinde binlerce yıl boyunca kendine özgü farklı tür bileşiminde bitki toplulukları gelişmiştir. Yapılan araştırmalarda belirlenen bitki taksonu (tür) sayısı 90'a ulaşmaktadır. Ayrıca 1992 senesinde yapılan arazi çalışmalarında Gebekum Kumulu'nda 7 sürüngen ve kemirgen ile 19 kuş türü belirlenmiştir. Bu jeolojik, biyolojik, ekolojik özellikleriyle Gebekum, doğanın yalnız Datça Yarımadası veya Türkiye'ye değil, tüm dünyaya bıraktığı ve mutlaka korunması gereken 6 milyon yıllık eşsiz bir mirastır.

Projenin amacı 1990 yılında Bakanlar Kurulu tarafından 1. Derece Doğal Sit ilan edilen fakat bu karara rağmen yukarıda bahsedilen eşsiz ekolojik yapısı özellikle kumuldan inşaatlar için kullanılmak üzere kepçelerle kum taşınması nedeniyle ciddi zarara uğramış olan bu alanı koruma altına almaktır.

DAÇEV’in bu doğa harikası alana gösterdiği ilgi ve geliştirdiği proje sonrasında çevre bilinci gelişmiş üyelerin, dostların ve Kaymakamlık, Jandarma Komutanlığı, Belediye Başkanlığı gibi yerel makamların yardımlarıyla büyük bir temizlik işlemi sonrası alanın çevresi çitlenerek ilk koruma önlemi hayata geçirilmiştir. Bunun sonucunda ekolojik dengeyi tehdit eden fiziki faktörlerin en önemlileri engellenmiştir.

Ayrıca, proje sonrası Datça’da alanın korunması gerektiği üzerine gerekli kamuoyu oluşturulmuş ve alanın önemi vurgulanmıştır. Projenin ilk aşamasında gösterilen dayanışma sonucu üyeler yerel idarenin dikkatini üzerine çekebilmiş ve 2. aşaması olan ağaçlandırma ve bakım çalışmaları için sorunsuzca ilgili makamlar tarafından ödenek çıkarılmıştır.

Projenin 2. aşaması olan çit sınır boyunca yapılan ağaçlandırma ile de kumulun Marmaris- Datça yolu üzerinde olmasının neden olduğu baskı azaltılarak ve kumulun rüzgar nedeniyle tahribatı engellenmeye çalışılmıştır.