İçeriğe geç →

HacetEvi Tepesi – Hızırşah Köyü Ekosistem Sürdürebilirlik, Rehabilitasyon ve Ekoturizm Başlangıç Projesi

COMDEKS – GEF Küçük Destek Programı (SGP) desteğiyle…

Proje Ortakları: Datça Yerel Tarih Derneği, SS Hızırşah Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi

Proje Destekçileri: Hızırşah Muhtarlığı, Hızırşah Köyü İhtiyar Heyeti, İlçe Tarım Müdürlüğü, Orman Genel Müd. Datça Orman İşletme Şefliği ve gönüllü uzmanlar

Proje başlama-bitiş tarihleri: Mart 2013-Şubat 2014

Ana hedef; bitki genetik kaynaklarının korunması ve geleneksel bilgiyi kullanan agro-ekolojik uygulamaların gerçekleştirilmesidir. Hızırşah Köy tüzel kişiliğine ait 19,68 hektarlık arazide bitki genetik kaynaklarını ve tüm ekosistemi koruyup, güçlendirilmesi ve aynı zamanda geleneksel bilgiyi kullanan agro-ekolojik uygulamaların gerçekleştirilmesidir. 

 

Proje hedefi: Geleneksel üretim ve bilgi alışveriş merkezlerini geri kazanarak, Datça'nın kıymetli türlerinin ve tarımsal biyoçeşitliliğinin korunması ve ekonomiye kazandırılmasıdır. Ağaçlandırma yapılarak, erozyon engellenmesi; makinesiz tarım yapılarak, yeraltı su kaynakları ve bitkisel biyoçeşitliliğin korunması, orman arazilerinde doğal olarak yetişen tıbbi bitkilerin, ticari amaca yönelik ağaç altlarında ikincil tarım olarak yetiştirilmesinin sağlanması ve arazideki kutsal mekan ve çevresi düzenlenerek ekoturizme sunulmasıdır.

356 metre yüksekliğinde, etrafı antik tarım teraslarıyla çevrili Hacetevi Tepesi'ndeki yaklaşık 200 dönümlük makilik bu alan 'Hızırşah Köyü Ekosistem, Sürdürülebilirlik, Rehabilitasyon ve Eko Turizm Başlangıç Projesi' kapsamında, Datça Çevre ve Turizm Derneği tarafından, Hızırşah Köyü S.S Tarımsal Kalkınma Kooperatifi ve Datça Yerel Tarih Derneği ortaklığıyla, GEF Küçük Destek Programı (SGP)-COMDEKS tarafından desteklenerek düzenlemiştir.

Hızırşah Köyünde, köy tüzel kişiliğine ait 19,68 hektarlık alanda Hacetevi denilen bir kutsal alan, eski tarım terasları ve makiler bulunmaktadır. Bu alanda yürüyüş yolları düzenlenerek, bilgilendirme levhaları konularak hem geleneksel bilgi aktarımı hem de alandaki biyoçeşitliliğin tanıtılması hedeflenmiştir. Aynı alanın 7 hektarlık bölümünde dikili badem ağaçları altında, adaçayı, kekik ve karabaş türleri tıbbi aromatik bitkilerin ekimi yapılmıştır.

Antik Tarım terasları, yöreye özgü tipik makiliklerin gözlenebileceği yaklaşık bir saatlik doğa yürüyüşü ile Hacetevi Tepesi'ne ulaşılır. Bir yanda Ege Denizi (Gökova Körfezi), öte yanda Akdeniz'e uzanan olağanüstü manzaralı tepede bulunan Hacetevi gelecekle ilgili bir konuda rüyaya yatılan kutsal ziyaret yeridir. Burada Datça Yarımadası'nın çeşitliliği, kültürel ve yerel/geleneksel bilgiler ile ilgili panoların olduğu bir sergi alanı da bulunmaktadır.

Sergilenecek panolar için 9 adet taş duvar yapıldı. Alanda toplam 19 tane bilgi panosu bulunmaktadır. Bunlar kuşlar, bitkiler, memeli hayvanlar, hacetevi, değirmenler, dilek taşları, tarım terasları hakkındadı